BDSM Triskelion

BDSM Triskelion

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε μια συζήτηση στην νεοϊδρυθείσα υπηρεσία AOL στις ΗΠΑ τέθηκε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως έμβλημα του BDSM. Αυτή βασιζόταν στη σκέψη ότι ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα σύμβολο που θα αντιπροσωπεύει αυτή την έκφραση της σεξουαλικότητας και του τρόπου ζωής. Το σύμβολο έπρεπε να είναι λίγο μυστηριώδες. Όταν φοριόταν, δεν έπρεπε να προσελκύει την προσοχή των "vanilla" ατόμων αλλά να αναγνωρίζεται εύκολα από εκείνα που ήξεραν τη σημασία του. Τελικά μέσω της δημόσιας συζήτησης, δημιουργήθηκε ένα έμβλημα που θύμιζε το σχέδιο των γιν και γιάνγκ και εμπλουτίστηκε από μια περιγραφή του δακτυλίου που έδωσε η Anne Desclos στο μυθιστόρημα "The Story of O" (το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία).

Συγκεκριμένα, το δαχτυλίδι που περιγράφεται στο μυθιστόρημα ήταν αρκετά διαφορετικό από αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως "Δαχτυλίδι του Ο". Το μυθιστόρημα περιγράφει ένα δακτυλίδι που έχει σχήμα παρόμοιο με σφραγίδας (με ένα σχετικά μεγάλο δίσκο σφραγίδας στην κορυφή), φτιαγμένο από γυαλιστερό σίδερο, επένδυση από χρυσό στο εσωτερικό και ένα χρυσό Triskelion στην κορυφή του.

Η συμβολική έννοια του δακτυλιδιού στο μυθιστόρημα διαφέρει αρκετά από αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα μεταξύ ατόμων, επαγγελματιών και μη, στο χώρο του BDSM. Στο βιβλίο, ένα τέτοιο δαχτυλίδι φοριέται από ένα θηλυκό "σκλάβο" μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του στο κάστρο Roissy. Εκεί, όσα άτομα (γυναίκες) φορούσαν το δαχτυλίδι ήταν υποχρεωμένα να είναι υπάκουα σε οποιοδήποτε (στην προκειμένη αφήγηση σε άνδρες) άνηκε στη μυστική κοινωνία του Roissy (το έμβλημα του οποίου είναι το Triskelion) και έπρεπε να επιτρέπουν να τους κάνουν τα πάντα, ανεξάρτητα με το αν αυτές οι δραστηριότητες ήταν ευχάριστες ή θεμιτές.

Η πρακτική του BDSM όμως δεν έχει καμία σχέση με την περιγραφή του μυθιστορήματος.

Οι άνθρωποι δείχνουν φορώντας και χρησιμοποιώντας τέτοια σύμβολα ότι ενδιαφέρονται για το BDSM (π.χ. το χέρι που το φορούν μπορεί να υποδηλώνει αν είναι Top ή Bottom).

Η κουλτούρα του BDSM έχει πλέον έναν αναπόσπαστο κανόνα: Safe, sane, consensual.

Αυτό σημαίνει ότι η υποταγή ή η επιβολή σε άλλα άτομα του χώρου είναι καθαρά επιλογή του εκάστοτε ατόμου και ότι μπορεί πάντα να αρνηθεί. Όλη η πρακτική βασίζεται στο να υπάρχει ασφάλεια στις περιπτύξεις και να μην παραβιάζονται τα προσωπικά θέλω και όρια.

Στα τρία μέρη του εμβλήματος έχουν αποδοθεί διάφορες ερμηνείες:

- οι 3 ρόλοι που ένα άτομο μπορεί να υιοθετήσει στο BDSM: Top, Bottom και Switch

- οι 3 υποκατηγορίες της BDSM σκηνής με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα: Bondage(Top/Bottom), Dominant/Submissive, Sadist/Masochist

- οι 3 απαράβατες αρχές της BDSM πρακτικής: ασφαλής, ενσυνείδητη, συναινετική (safe/sane/consensual)

- τα 3 είδη σεξουαλικότητας που απαντώνται και είναι πλήρως ενταγμένα στη BDSM σκηνή ανεξαρτήτως φύλου: ετεροφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφιλία (πλέον το φάσμα του σεξουαλικού προσανατολισμού περιλαμβάνει εύρος εκφράσεων όπως η ασεξουαλικότητα, η πανσεξουαλικότητα κ.ά.)

Fact:

Οι κουκίδες παρομοιάζονται με τρύπες και αντιπροσωπεύουν την "ατέλεια" κάθε πτυχής, επειδή θεωρείται ότι δεν μπορεί ένα άτομο να εξασκήσει μόνο του το BDSM. Θα είναι ατελές μέχρι να βρεθεί ένας/μια σύντροφος που θα γεμίσει αυτήν την «τρύπα».

Comments

Leave your comment

Επάνω