To bind tightly ( 緊縛 )

緊縛

Το Shibari μπορεί να ανιχνευτεί ιστορικά στην πρακτική του hojojutsu, μια μορφή πολεμικών τεχνών με σκοπό την αιχμαλώτιση και τον βασανισμό. Αυτή η πρακτική, που χρησιμοποιήθηκε από τους σαμουράι κατά την περίοδο της δυναστείας των Edo, περιελάμβανε το δέσιμο του λαιμού και άλλων περιοχών του σώματος για τον περιορισμό των κρατουμένων. Μια άλλη μορφή τιμωρίας αφορούσε τη δέσμευση ενός φυλακισμένου ατόμου με σκοινιά για να περιοριστεί το διάφραγμα του και, κατά συνέπεια, να μην μπορεί να αναπνεύσει, αφαιρώντας τα στη συνέχεια σε δημόσια θέα.

Γενικότερα, η Ιαπωνία έχει «εμμονή» με τη δέσμευση. Ακόμη και το Ηojojutsu δεν αφορά μόνο την τιμωρία και τον περιορισμό - όταν έδεναν εγκληματίες, υπήρχε αισθητική και καλλιτεχνική αποτύπωση σε αυτό. Για παράδειγμα, σε φωτογραφίες το Ηojojutsu εμφανίζεται να περιλαμβάνει πάντα ένα σχήμα πλέξης που θυμίζει την όψη του διαμαντιού.

Σταδιακά, το Hojojutsu μεταμορφώθηκε στη μορφή του ερωτικού δεσίματος που ονομάζεται kinbaku και κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "η ομορφιά της στενής δέσμευσης", στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Έκτοτε, έγινε ολοένα και πιο δημοφιλής πρακτική και βρήκε το δρόμο της στα ιαπωνικά περιοδικά manga και S&M. Μάλιστα, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 όλο και περισσότεροι φωτογράφοι άρχισαν να κάνουν ερωτικές φωτογραφίσεις που περιελάμβαναν δεσμά. Δημιουργώντας αυτή την αισθητική, αρχικά ανασχημάτισαν τη μορφή του Ηojojutsu σε μια πιο ερωτική μορφή δέσμευσης των γυναικών.

Αντίστοιχα, το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Kabuki άρχισε να εντάσσει τους δεσμούς σκοινιού στις εξαιρετικά στυλιζαρισμένες παραστάσεις του, παρουσιάζοντας τις πρώτες εικόνες αυτού που αναγνωρίζεται σήμερα ως Kinbaku. Η τεχνική του Ηojojutsu επαναπροσδιορίστηκε έτσι ώστε οι ηθοποιοί να μπορούν να εκτελούν τις κινήσεις τους με ασφάλεια στη σκηνή του θεάτρου και να είναι πιο τολμηροί αισθητικά, δίνοντας στο κοινό μια πιο εξέχουσα οπτική εμπειρία.

Η λέξη Shibari ήρθε στη Δύση κατά τη δεκαετία του 1990 για να περιγράψει το Kinbaku. Το Shibari ήταν κάποτε αυστηρά ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία 20-30 χρόνια, αφότου ο ιαπωνικός πολιτισμός διαδόθηκε στη Δύση. Ομοίως, κατά το πέρασμα του χρόνου η τέχνη του σκοινιού έχει μεταμορφωθεί πάλι, απομακρυνόμενη από τις «ιδιωτικές» ρίζες της, για να πάρει περισσότερο μια μορφή καλλιτεχνικής παράστασης, στην οποία συμμετέχουν άτομα που δένονται από riggers ανεξαρτήτως του φύλου.

Το Shibari διαφέρει από το bondage της δυτικής κουλτούρας σκοινιών με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται σκοινί από φυσικές ίνες, σε αντίθεση με τα συνθετικά και τις αλυσίδες, είτε από γιούτα είτε από κάνναβη. Επικεντρώνεται στην τριβή και την αναδίπλωση αντί για τους κόμπους ή το «κλέιδωμα». Χρησιμοποιείται σκοινί που διπλώνεται στη μέση, συνήθως 8 μέτρων, όπου το σημείο που γίνεται το δίπλωμα να ονομάζεται bight και έχει μια βαθιά εστίαση στην αισθητική των δεσμών. Επιπλέον, το Shibari χρησιμοποιεί δομικά στοιχεία και επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ταιριάζουν μαζί για να δημιουργήσουν δεσμούς.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι το kinbaku είναι μια πρακτική στην οποία ο/η rigger (το άτομο που δένει) παίρνει ένα τεράστιο ποσοστό ευθύνης για το άτομο που λειτουργεί ως rope bottom (το άτομο που δένεται) και ότι στο shibari το σημαντικότερο στοιχείο πέραν της τεχνικής είναι η επικοινωνία των ατόμων που το επιχειρούν. Πρέπει να υπάρχει ενσυναίσθηση και πραγματική κατανόηση για τις ανάγκες και τα όρια του ατόμου, πριν από οποιαδήποτε πρακτική. Πέρα από γνώσεις βασικής ανατομίας και απομνημόνευση της θέσης των νευρικών κέντρων του σώματος, πρέπει πριν δεθεί κάποιο άτομο να ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας και της ψυχολογίας του, όπως για παράδειγμα ένα ερώτημα που είναι βασική ευθύνη του rope top ατόμου, είναι εάν το υποτακτικό (rope bottom) άτομο παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έχει υποστεί σημαντικούς τραυματισμούς στο παρελθόν. Το πιο σημαντικό σημείο των γνώσεων ενός rigger ατόμου είναι να γνωρίζει πώς να προσαρμόσει τις τεχνικές του για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών και πιθανών απροόπτων.

 

Comments

Leave your comment

Επάνω